Kouvolan Pallonlyöjien Superpesisjoukkueen palkanmaksu on keskeytetty 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Myös KPL:n toimistolla alkoivat lomautukset Korona-kriisin vuoksi ja junioritoiminnan seuramaksut on jäädytetty.

KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto kertoo seuran tilanteen olleen hyvä ennen Korona-kriisiä.

– Joukkue oli pysynyt hyvin koossa ja saadut täsmähankinnat olivat hyvät sekä pelillisessä että markkinoinnillisessa mielessä. Kauteen valmistautuminen oli mennyt hyvin ja joukkue odotti jo halli SM-finaaleita. Sitten iski kiinalainen kauheus, Lehto puistelee.

Lehto muistuttaa, että kriisin iskiessä päälle monen yhteistyökumppanin yritystoiminnan edellytykset tippuivat olemattomiin.

– Koko yhteiskuntaa ollaan laittamassa kiinni. Liikuntapaikat tietysti myös. Pesäpalloliitto, muiden urheilulajien mukana, kielsi kaiken joukkuetoiminnan.
Kumppanikentässä monelta meni yritystoiminnan edellytykset nollaan.
Tulorahoitus loppui seurassa kuin seinään. Seura oli pakotettu nopeisiin toimenpiteisiin seuran tulevaisuuden varmistamiseksi. Pelaajille jouduttiin ilmoittamaan palkanmaksun keskeytymisestä 1.4. alkaen. Toimiston väki joudutaan myös pääosin lomauttamaan 1.4. alkaen. Toimisto kuitenkin pidetään auki osittaisilla lomautuksilla ja minimitoiminnoilla. Palkanmaksun keskeyttäminen ja toimistoväen lomautukset ovat vakavia ratkaisuja ja aiheuttavat osalle pelaajista hyvin hankalan ja vaikean tilanteen taloudellisesti. Tällainen tilanne on kaikille erittäin vaikea. Mutta seurakaan ei voi ilman tulorahoitusta maksaa tyhjästä kassasta tällä hetkellä mitään, Lehto kertoo.

KPL:ssä valmistaudutaan kaikesta huolimatta siihen, että sarjakausi alkaa miesten osalta 1. kesäkuuta. Kriisin vaikutukset seuran toimintaan ovat silti tuntuvat.

– Joukkue on todennut, että tavoite ei ole muuttunut mihinkään. Joukkue tavoittelee Suomen mestaruutta. Seuran talouteen tilanne tuo vakavia seurauksia silloinkin, kun kausi pääsee alkamaan 1.6. On aivan selvää, että osa kumppanikentästä on oman toimintansa kanssa vakavissa ongelmissa ja KPL:n kumppanina näillä ei yksinkertaisesti ole taloudellisia resursseja olla seuraa auttamassa. Tämän vuoksi KPL toivoo, että kouvolalaiset olisivat suurella joukolla mukana auttamassa seuraa tämän kiinalaisen karikon ylitse ja osaltaan mukana varmistamassa tämän tarun jatkumista, Lehto toivoo.

Yksi tapa helpottaa kouvolalaisen huippupesäpallon jatkumista myös tulevaisuudessa on jäseneksi liittyminen. Seura on jäseniä varten ja uutena jäsenenä mukaan voi liittyä KPL:n verkkosivujen kautta tai ostamalla jäsenkortin verkkokaupasta.

– Seuran jäsenkampanja on juuri alkamassa. Jo jäsenenä olevat tulevat saamaan jäsenmaksukirjeen, missä on mahdollista jäsenmaksun lisäksi maksaa seuralle vapaavalintainen summa seuran tukemiseksi. Samalla seura toivoo, että muutkin liittyisivät runsain määrin seuran jäseniksi ja jäsenmaksun/vapaaehtoisen tukimaksun maksamalla auttaisivat omalta osaltaan seuraa eteenpäin. Näiden lisäksi seuran fanituotemyynti toimii ja niitä ostamalla seuraa pääsee myös osaltaan tukemaan.

Lammilan mukaan oudointa on olla ilman joukkuekavereita

KPL:n kapteeni Anssi Lammila on tehnyt etäopettajan töitä nyt pari viikkoa. Myös joukkueena toimiminen tapahtuu nyt etäyhteyksien avulla.

– Itsenäistä harjoittelua on vietetty parisen viikkoa. Outoa on, kun ei ole nähnyt joukkuekavereita moneen päivään. Onneksi on vempaimia, millä voidaan pitää yhteyttä ja keskustella esimerkiksi tästä palkanmaksun keskeytyksestä, Lammila kertoo.

– Kotona teen open hommia ja samalla pitää hoitaa kolme omaa tenavaa ja arjen pyöritys. Päivät menee kyllä vauhdilla, kun on koko ajan vilinää ja vilskettä. Toistaiseksi on pysytty terveenä, mikä kuitenkin tässä kohtaa on se tärkein juttu, kapteeni jatkaa.

Edustusjoukkueen lisäksi myös junioritoiminta on tällä hetkellä poikki. Valmentajat antavat ohjeita kotona tehtävään harjoitteluun ja junioripäällikkö Isto Kauppinen kehottaakin nyt viettämään aikaa perheen kanssa.

– Totta kai harmittaa pelaajien puolesta, kun eivät pääse joukkueharjoituksiin. Nyt on hyvä aika pihapeleille ja perheen yhteisille hetkille. Toivotaan, että akut on ladattu, kun kausi päästään aloittamaan. Toistaiseksi emme veloita junioreilta mitään maksuja, katsotaan niitä sitten kun tilanne selkiytyy, Kauppinen kertoo.

teksti: Harri Liekola
kuvat: Teemu Parta